
علل آمار بیش از حد طلاق در کشور چیست؟
- شناسه خبر : 11737
- بازدید : 5,236 بازدید
- ۱۳۹۴/۰۸/۰۵ ساعت:۰۸:۱۳

قرچک – خبرنگار رامین نیوز: علیرضا ساعدد – به بهانه علت بیش از حد طلاق به سراغ یکی از اساتید فقهی و حقوقی دانشگاه که خود عضو خانه اهل قلم کشور است و کتابهایی تحت عنوان جایگاه فقهی و حقوق طلاق و عسر و حرج از دیدگاه فقه و حقوق و تنظیم و نگارش اظهارنامهها ودادخواستهای حقوقی خانوادگی را تدوین نموده است رفتیم این استاد گرانقدر آقای محمدرضا مرادی پشت دربندی می باشند.
ابتکار- استاد متأسفانه طلاق در کشور ما امروزه آمار بسیار بالایی دارد. آیا می تواند ناشی از فقر اقتصادی باشد؟
ابتدائاً باید عرض نمایم که همانگونه که پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) فرمودهاند: مغبوضترین چیزها نزد خداوند طلاق میباشد و طلاق به عنوان آخرین راهکار هم در قرآن کریم ما و هم در قانون مدنی ما پیشبینی شده است و البته اجماع فقها هم این است که در صورتیکه ادامه زندگی موجب عسر و حرج باشد اجرای صیغه طلاق خالی از اشکال است. درهمین جا لازم میدانم که سلام و درود بیکران خداوند را به محضر مبارک زینالعلماء و عزالفقها حضرت صاحب الفضیله آیتاله جناب آقای دکتر سید محمدموسوی بجنوردی تقدیم نمایم که یکی از عالمان برجسته کشور میباشند و از افتخارات دوران تحصیل اینجانب این بوده است که شاگرد ایشان بوده و هستم و بنیانگذار اصلی ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی ایشان میباشند که حقیقتاً در سال ۱۳۶۱ زحمت زیادی را متحمل شدهاند و از حق واقعی زنان دفاع نمودهاند و شروط ۱۲ گانه حال حاضر سندهای نکاحیه حاکی از همان ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی میباشد که با عنایت به قاعده نفی عسر و حرج مادهای را پیشبینی نمودهاند که در صورتیکه دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه میتواند زوج را به طلاق اجبار نماید و در صورتیکه دقیق و قابل استفادهای برای زنان میباشد و به عقیده من خدمت بسیار مهمی بوده است که این عالم برجسته در حق زنان انجام داده است که حقیقتاً قابل تقدیر میباشد و از خداوند متعال توفیقات روزافزون را برای این عالم برجسته کشور مسئلت مینمایم.
امادر خصوص سوال شما باید بگویم که امروزه امکان دسترسی به منابع مالی و بالقوه مردان نقشی محوری در ازدواج برای زنان دارد که خود یک امنیت مالی برای خانواده درنظر گرفته میشود و اقتصاد خود نقش مهمی را در زندگی ایفا میکند و مشقت اقتصادی باعث افزایش استرس روانشناختی زوجین، خشونت در میان شوهران و افسردگی در زنان و کاهش ابراز حمایت عاطفی، صمیمیت و رضایت زوجها میگردد که در نهایت منجر به طلاق میگردد و باید بگویم که بله اقتصاد نقش مهمی دارد.
آیا اختلاف سنی یا اخلاق هم نقشی در طلاق دارد؟ قطعاً اختلاف سنی خود از علل طلاق میباشد و تغییرات تنشزایی را در زندگی به وجود میآورد و باعث میشود که زن و مرد نتوانند روابط مناسبی را باهم در زندگی مشترکشان داشته باشند و علت اصلی طلاقهای این چنینی تصمیمات عجولانه بین زوجین میباشد و عصبیتهایی که به علت درک نادرست از الفاظ یکدیگر میباشد و یا داشتن بیش از حد اختلاف سنی که خود دامن میزند به دعواها و نزاعهای خانوادگی و اینکه در نهایت منجر به مراجعه به دادگاهها جهت دریافت گواهی عدم امکان سازش طلاق منجر میگردد.
ابتکار-آیا مشاوران خانواده در اصل ازدواج یا طلاق نقشی دارند؟
بله قطعاً نقش بسزایی در هر دو مرحله هم قبل از ازدواج و هم قبل از طلاق دارند و مرد و زن را از پارامترهایی مثل : سن، زیبایی، شغل، خانواده، اقتصاد، دوستی و وابستگی و مراتبی از این قبیل آگاه میسازد و قبل از طلاق هم قطعاً نقش مؤثری دارند تا جایی که در حال حاضر در قانون جدیدالصدور حمایت از خانواده مصوب ۱/۱۲/۱۳۹۱ ارجاع زوجین به واحد مشاوره یک الزام و اجبار میباشد و حتی در خصوص طلاقهای توافقی در قانون جدید مقنن آن را پیشبینی کرده است و انصافاً دستگاه محترم قضایی هم کاملاً درست و شفاف آن را اجراء میکند که در همین جا لازم میدانم که مراتب تشکر خود را به دستگاه محترم قضایی اعلام نمایم.
ابتکار-آیا عدم آگاهی زوجین از حقوق و وظایف خود نقشی در طلاق ایفا میکند؟
بله سؤال به جایی پرسیدید. این برمیگردد به همان شروط ۱۲گانه در سند ازدواج که سردفتر ازدواج وظیفه دارد که شرایط مندرج در سند نکاح را مورد به مورد به دوطرف تفهیم کند چرا که برای قانونگذار شرطی معتبر است که مورد توافق زن و مرد قرار گیرد و به امضای هردوی آنها رسیده باشد. بطور مثال در یکی از این شروط آمده است که (استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هرعنوان و عدم الزام او به تأدیه نفقه و همچنین در موردی که اجبار شوهر ممکن نباشد) از مواردی است که زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید به علت عسر و حرجی که برای او بوجود آمده است که این شرط ضمن عقد بیانگر همان ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی میباشد واز جمله دلایلی است که زن میتواند برای طلاق خود به آن استناد کند.
ابتکار-آیا اگر مرد عالماً وعامداً نفقه زن خود را نپردازد مجازات کیفری هم دارد یا خیر؟
بله قطعاً اگر مرد ترک انفاق انجام دهد و این به مرحله اثبات و یقین برسد مقنن برابر ماده ۶۴۲ قانون مجازاتهای اسلامی که در حال حاضر به موجب قانون جدید حمایت از خانواده مصوب ۱/۱۲/۱۳۹۱ منسوخ گردید، و به جای آن ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده به تصویب رسیده است. مرد ۶ ماه محکوم به حبس تعزیری میگردد. ولی باید متذکر گردم که اصلاً شرط پرداخت نفقه از سوی مرد تمکین خاص وعام از سوی زن میباشد یعنی همانطور که برابر ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی مرد را قانونگذار ملزم به پرداخت نفقه مینماید در عقد دائم، در مقابل هم در ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی آورده است که هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود پس این یک ارتباط متقابل و به هم پیوسته است ولی متأسفانه این عدم آگاهی از سوی مرد و زن وجود دارد و خود میتواند علتی برای افزایش طلاق در سطح جامعه باشد.
آیا میزان مهریه هم در طلاق نقش دارد؟-
اولاً باید این نکته را یادآور شوم که برابر ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هرنوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید و برابر ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زن میتواند تا مهریه او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط به اینکه مَهر او حال باشد واین امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود. در اینجا از این دو ماده استنباط میشود که زن به محض اینکه عقد منعقد گردید مالک مهریه است و دارای حق حبس میباشد. یعنی تا زمانی که مهریه خود را دریافت نکند میتواند از انجام هرگونه وظایفی که در مقابل شوهر دارد استنکاف نماید واین از نکاتی بسیار مهمی است که مرد باید به آن دقت نماید و میزان آن هم بسته به ملاعت خود مرد است که در ابتدا باید ببیند که قدرت پرداخت دارد یا خیر چون مَهریه به هر حال یک دِین است و باید پرداخت گردد ولی متأسفانه امروز ما میبینیم که متأسفانه آقایان بدون هیچگونه دقتی اقدام به تعیین مهریههای بسیار سنگین مینمایند که در آینده برای آنان مشکلات بسیاری را به وجود میآورد و متأسفانه موجب تشکیل پروندههای قضایی بسیاری به محاکم میگردد و در نهایت هم منجر به کشمکشهای خانوادگی و طلاق میشوند.
ابتکار-استاد امروزه شاهد این موضوع در سطح کشور هستیم که میگویند میزان مهریه هر مقداری که باشد فقط تا ۱۱۰ عدد سکه آن و قابلیت وصول دارد آیا این نقل و قولها را شما تأیید کنید؟
ببینید مطابق با قانون حمایت از خانواده در ماده ۲۲ (هرگاه میزان مهریه در هنگام وقوع عقد تا ۱۱۰ عدد سکه تمام بهار آزادی تعیین گردد مشمول مقررات ماده ۲ قانون اجرای محکومیتهای مالی میگردد) و این قانون و بخشنامه ریاست محترم قوه قضائیه در جهت کاهش جمعیت زندانیان صورت گرفته است و این امر در جهت روند بهبودی در دستگاه قضایی تأثیری بسزایی داشته است و طبق این قانون مهریه زنان هرچقدر باشد مرد مکلف به پرداخت ۱۱۰ عدد سکه است و باقی مهریه در صورتی قابل وصول است که زوجه بتواند ثابت کند همسرش ملاعت مالی دارد و اگر مالی از زوج شناسایی نشد طبق ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی عمل میشود واگر مرد اثبات کند که توان پرداخت ندارد مهریه همان ۱۱۰ عدد سکه خواهد بود و در مهریه مازاد بر ۱۱۰ عدد سکه، حکم جلب صادر نمیشود و در صورت استطاعت مالی زوج اموال وی توقیف خواهد شد و مطابق این قانون تا ۱۱۰ عدد سکه طلا از مهریه تعیین شده ضمانت اجرایی برای اعمال ماده دو نحوه اجرای محکومیتهای مالی را دارد یعنی زوجه میتواند یعنی زوجه میتواند در صورت پرداخت نکردن مهریه تا این میزان با اعمال ماده ۲ حکم جلب زوج را بگیرد.
راهکار جنابعالی برای مقابله با معضل طلاق چیست؟
باید بگویم که ما در قرآن مجید حدود ۹۰ آیه در مورد زوجیت به ویژه زوجیت انسان داریم تردیدی نیست. ازدواج بزرگترین و مهمترین رخداد در زندگی انسان است و دین مبین اسلام در تشیید مبانی خانواده اهتمام بزرگی مبذول داشته است و در این راستا حقوق مرد و زن و وظایف آنان را در مورد مَهر، نشوز، حسن رفتار طلاق بیان نموده و در صورت اختلاف نظر آنان را به کتاب آسمانی و رسول اکرم (ص) حوالت فرموده است و نمونه بارز آن هم آیه ۵۹ سوره النساء میباشد پس بهترین راه مقابله آن در، درجه اول قرآن کریم و بعد مراجعه قبل از ازدواج به مشاورین خانواده و مشاورین حقوقی و مهمترین راهکار گذشت در زندگی میباشد که بهترین حرفی است که میتوانیم بزنیم
پربيننده ترين اخبار
- کسب روبان افتخار برای علیرضا بختیاری هنرمند عکاس خبری روزنامه ابتکار شرق - 6,202 بازدید
- علل آمار بیش از حد طلاق در کشور چیست؟ - 5,236 بازدید
- همایش خیرین مدرسه ساز هتل شایان ورامین - 4,564 بازدید
- با اتحاد و همدلی ورزشکاران با مسئولان ورزشی می توانیم سکوهای جهانی را نیز فتح کنیم - 3,748 بازدید
- دیدار سرپرست و اعضای هیئت تحریریه روزنامه ابتکار با حسین نوش آبادی - 3,402 بازدید
- گفتگو با «سلمان آدینه وند» جوانترین سرهنگ و فرمانده ناجا در کشور؛ - 3,387 بازدید
- دیدار بخشدار مرکزی شهریار با خانواده معظم شهید علی خرقانی - 3,333 بازدید
- دیدار فرماندهی انتظامی ویژه شرق استان تهران با شهردار ورامین - 3,302 بازدید
- تمام فرهنگیان میتوانند در برنامه معلم نمونه شرکت کنند - 3,068 بازدید
- سیدرضا حسینی دادستان قرچک
راه اندازی دادسرا در قرچک امنیت شهرستان را به طور نسبی بالا برده است - 2,947 بازدید
آخرین اخبار
- دولت سالانه ۲۰۰ هزارمیلیارد تومان یارانه بنزین پرداخت می کند
- دولت موظف به حذف یارانه ثروتمندان شد
- واکنش پزشکیان به قرائت نام لاریجانی در اسامی تاخیرکنندگان مجلس
- جلسه شورای مبارزه با مواد مخدر شهرستان ورامین برگزار شد
- حمایت از کشاورزان کشت های گلخانه ای در دستور کار است
- افتتاح نمایشگاه آثار نقاشی کودکان در ورامین
- ظرفیت های اقتصادی بسیار خوبی در کشور داریم
- معرفی برترین های مسابقات شنا در گرمسار
- ترافیک در هراز پرحجم است
- احیای چنارهای خیابان ولیعصر(عج) با کاشت ۴۰ درخت آغاز شد
- اقدام دولت در واردات گوشت و دام خیانت به دامداران داخلی است
- برگزاری جلسه اخلاق اداری ویژه مدیران ادارات در شهرستان پردیس
- ۲۰ اثر تاریخی ری در انتظار ثبت ملی است
- جلسه آسیب های اجتماعی در مسجد امام رضا(ع) قرچک برگزار شد
- کاهش ۶ درصدی صنایع غیر فعال سمنان